Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kremowy ser gorgonzola tworzy najdoskonalszą kompozycję z dojrzałą, słodką gruszką. Czemu by nie spróbować tej kulinarnej kombinacji w prostych, ale wykwintnych muffinach z gruszką i gorgonzolą! Wyrośnięte na proszku do pieczenia gruszkowe muffinki w wersji wytrawnej z gorgonzolą to kwintesencja jesiennych smaków - pikantnej, grzybowej nuty sera i łagodnego miąższu świeżych owoców. Muffinki z gruszką po ostudzeniu podajemy solo lub z jogurtem naturalnym. Świetne na domowy podwieczorek lub imprezę; można je także zabrać ze sobą na lunch do szkoły lub do pracy.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w misce.
W drugiej wymieszaj wszystkie mokre składniki tj. mleko, olej i jajko.
Następnie do miski z mokrymi składnikami dosyp wszystkie suche składniki.
Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Ser Gorgonzola rozdrobnij na niewielką kostkę i dorzuć do masy.
Gruszki umyj, obierz, pokrój w niewielką kostkę i również połącz z masą.
Tak przygotowaną masą wypełnij papilotki do muffinek lub foremki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut.
Wyjmij, ostudź i podawaj z jogurtem lub sauté.